Ahad, 11 November 2012



HIMMAH!


“selamatpagi Murid2!! SelamatpagiCikgu! EmmhariinikitaakanBincangmengenai Cita2..,Em cikgunaktanyeApakah cita2 Kamu?,cikgubertanyaanak murid2nya..,Saya nakjadiangkasawan,sayanakjadidoctor,sayanakbawakloriCikgu!! Erkk..tertelan Air liurapabilamendengar Cita2 anakmuridNyaygSatuini.. :)..” inilah dialog yang Biasakitadengar di  AlamPersekolahanSewaktuMelangkahpadadarjahsatu,semua murid2 menyebut cita2 merekadenganyakinDengantanpa was2, Yakin tanpaMemikirkanapaygakanberlakupadamasahadapan ,yakintanpatakutdenganrisikoygbakalditempuh!,Yakin denganpersediaanygtiadamerekasiapkanketikamengucapkan cita2 mereka,

Ayyuhalikhwan !!lihatlahmereka ,merekamasihlagi kanak2 ,lagi pula naïf danhinggusan!, tetapimerekamasihadalagikepercayaan yangmenjulangtinggiiatu HIMMAH (cita-cita),DefinisiHimmahpadabahasa ,IalahsatukekuatandanKeazaman, Adapunpadakaca Mata AwamialahkeadaanbagidiriYgMengikutKekuatankehendakygkuatkepadaMencapaimaksudyg di tuju(kitabAllaqoni),sepertimana kata syairHimmaturrijaltaqtou`ljibalygbermaksudhimmahseoranglaki-lakiitubolehmembelahbukit,
Inilahygmenjadisuatu argument bagiseorangtolabulilmidalammenuntutilmu agama untukterusmajudidalambidangnyaygtersendiri, Jadiapakahpersediaan Kita sebagaiTolabulilmiyaIkhwan!Apakahtelahsempurnayghendakkitacapaikandidalamperjuanganini?! Apakahtelahtersemathimmahkitadidalamdada?Atauianyahanyaseqadarluahan rasa?Ibaratmelepaskanbatuk di tangga..AtaulebihtepatlagiHabaanmantsura..!

Ayyuhalikhwan!!Bangkitlahdarilenamu! Sebagaimanafirmanallahyaayyuhalmuzammil,qumfaanzir!,lemparkanselimutkejumudan mu! Gosoklahmatabashirahmu(hatimu)!,mulakanlahlangkahkakimudenganbismillahsemogakitasedarpadamatlamatkehidupandiduniaygfanaini!,hnyauntukmengabdikandirikepadapenciptalangitdanbumi,semogadenganituhimmahakan di sematteruskedalamhatimu.
sepertimana kata imam alghazaliwalaupunmanusiainimempunyai sifat2kehaiwanantetapimasihmempunyaiduasifatygmulialagi pula menakjubkaniaituilmudankemahuan,Yang di maksudkandenganilmuialahkekuatanuntukmembina,mempunyaidayacipta yang tidakboleh di rabadanmemilikihakikatkecerdasan,adapunkemahuanataukehendak yang di maksudkan di siniialahnafsu,keinginan yang yangkuatuntukmencapaitujuansetelah di pusatkanolehpertimbanganakal yang sehattentangsegalaakibatnya,jadidenganperkataan imam alghazalitadidapatlahkitasimpulkankehinaanmanusiaadalahdenganketiadaanpertimbanganakalygsehat yang selalu di berimakananrohanikeilmuan,adapunseseorang yang muliaadalahdengansegalapertimbanganakal yang berterapkankeilmuandankekuatankehendak(himmah).

Ayyuhalikhwan!!Seseorang yang muliabagaikanmalaikatadalahdenganilmudankeazamandansebaliknyaseseorang yang hinabagaikanbinatangternakanbalhumadhol! Adalahdisebabkankejahilandanberputusasadenganrahmatallah,denganituwahai sahabat2 marilahkita bersama2 membenteraskejahilandanmempasakkanHimmah sedalam2nya kedalamhatikitauntukkita bersama2 menambahkanketaqwaankitakepadaAlkhaliq. Akhir kata Allah mencintaiakan apa2 kebaikkan yang di perbuatolehhambanya.perbuatlahkebaikkandantumpaskankejahilan..Salam kasih,sahabat mu.. (Al baqir)

Sabtu, 12 November 2011

KEPENTINGAN ILMU AGAMA

Assalammualaikum w.b.t hamdan wa syukro lillah wassolatuwassalam ala rasulillah.. amma ba`du.. sebagaimana qola hukama` " kaunu rajulan rijluhu fissara wahimmatuhu fissurayya" yg bermaksud: adalah keadaan lelaki itu kakinya berada di atas tanah dan himmahnya di bintang surayya!.. dengan kata2 keramat yg di atas fahamlah bahwa SEMANGAT bagi seorang laki2 itu  teramat besar kekuatannya, walau tubuh badanya kecil tetapi cita2nya terlalu besar dan bukan berangan2 kosong sahaja , perkataan inilah yg di pegang oleh ulamak2 untuk menimba ilmu pada suatu dahulu..jadi berbahagialah mereka2 yg menuntut ilmu dengan bersungguh2 seperti ulamak terdahulu.. jadi didalam menuntut ilmu ini adalah menuntut ilmu apa yg termaktub didalam hadis2 dan segala perkataan2 ulamak2? dan bahwasanya tertentulah ilmu yg di sebut didalam hadis2 dan qola hukama` itu adalah ilmu agama kerna apa? kerna terdapat pada perkataan ilmu yg ddlam hadis itu akan alif lam ma`rifah..yg tertentu atau yg diqosad akan nabi adalah ilmu agama.. ini adalah dalil bahwa ilmu agama lah yg terpenting bagi setiap mukallaf , tetapi ini jugalah yg menjadi dalil bagi sekalian ilmu scholarisme sebagai hujjah yg kuat.. wahai penuntut2 ilmu itu adalah penipuan kuffar yg sgt besar ..adalah di ketahui bahwa ilmu agama adalah fardhu ain bagi setiap seorang! mesti mengetahui untuk musafir di akhirat.. jika tidak maka sia2lah allah menciptakan kita yg untuk beribadah kepadanya kerna tidak mempunyai ilmu agama dan sia2lah juga apa yg di perjuangkan di atas dunia kalian..sia2,hampa,dan hina.. lagi wahai penuntut ilmu mulai dari saat ini perbetulkanlah haluan kita.., tukar haluan menuju mardhatillah.. inilah cara kita bersyukur kepada PENCIPTA dengan membuatNYA redho ke atas kita , bersungguh2lah dan kuatkan usaha untuk berjaya di akhira!t man jadda wa jada! hilangkan keraguan mu di atas belajar agama,dan juga kemalasan yg bersarang di jiwa kerna malas itu adalah racun berbisa .. di atas kejayaan manusia..akhir kalam semoga dengan ini dapat mempertingktkan lagi keyakinan kita kepada allah s.w.t wallahua`lam..

Isnin, 1 Ogos 2011

ADAKAH PERNAH KAMU BERFIKIR???

Pernahkah anda terfikir,(pikir! nk pikir ape) sabo r nak bgitau r ni...,pikir siapa yang lbih canggun (canggih+anggun)dan lbih profesional(arghhh! payoh aq nak menyebutnyer...) antara orang dulu ngan orang zaman sekarang? hah siape? siape?... mesti korang jawab zaman sekarang en....sebab ada kereta,motor,kapal terbang ish! jadi panjang lak entri aq nih! snang ceghite semua material yang ade zaman sekarang nih..xde pada zaman dahulu..kan.., e2 korang jawab pakai nafsu..cube pakai otak...musti korang akan kata orang dulu..(sebab ape pulak?) sebab orang dahulu adalah asas bagi zaman sekarang..cnth= Allexender geraham bell betol x aq eja ? hak2 mesti r x btol(memang x gheti pon...) saje je aq xnk meninggikan martabat orang kafir...jadi berbalik topik gerham tu.. die adalah asas penciptaan telefon.. kalau die x buat..mesti zaman ni xde telefon kan!..Jadi inilah topik aq pade pagi yang indah ni(he2..ayat pengawas sekolah aq berucap..)tapi ni tentang agama,..pernahlah aq dengar seorang Phd cakap..urm siapa lagi hebat saye atau tuk kenali...(para hadirin ketika 2 pun diam...bisu seribu bhse..) pastu nak tau die jawab ape..,die jawab, saye lah hebat!sebab tuk kenali x pandai bawak kereta,saye reti bawak kereta(astaghfirullah! kepala h#@*k die!..) ish2...,sampai macamtu die buat perbezaan..,naseb  baik bukan nabi,die nak buat misal... kalau nabi..gerenti die dah mati skunk nih!..hiss sabor je,cakap camtu..yang cakaptu...melayu ori tau...korang tau x orang dulu lebih canggun,lebih profesional dan lebih hastler.... tok kenali nak pergi mekkah bukak pintu kat umah die jer..xyah nak nek kapal terbang!..,kalau prof tu plak kumpul duit hasil daripade die ceramah merapu-rapu tu..bru die bleh g mekkah(ntah halal atau haram)die tu sape...nak cakap orang2 dulu lekeh..siape die?siape?.... tuk kenali adalah orang yang terlebih hampir kepada allah,bukan calang2 orang..tu pasal alfarisiah cakap die lbih canggun dan seangkatannyer... die kebal tanpa baju kalis peluru,bile hujan xyah payung..die ngajar boleh habis 1 kitab dalam 1 hari..subhanallah..allah maha hebat bile DIA kasih pade makhlukNYA.. jadi disini kite boleh membangkang moto, kecanggihan membawa kemajuan... jika semua makhluk patuh pada perintah allah nescaya kita terbang seumpama burung2 di kayangan..(ceh! bermadah pulak..)dan moto barunyer ke imanan membawa kemajuan.. jadi teman2.. kawe doh tok rhok nk tulih paje2 nih demo pikirlah sendiri sampai bawak tido klua air liur basi pn xper... jadi smpai sini entri alfarisiah...mohon maaf jika ade keterlanjuran kate2...harap di ampun...wassalam..

amaran: jangan tersengih2 cam kerang,ktike bace entri ni..kalau x best pun bwat2 r best ye..adios...

Sabtu, 30 Julai 2011

BERJUANGKAH AKU???

                                                                                    
Aku mengaku sebagai pejuang agama Allah,
Tapi aku tidak mengikuti sunnah,
Aku mengaku pembawa Islamiah,
Tapi caraku tidak seperti Rasulullah...

Aku mengaku berjuang di jalan Allah,
Tapi aku masih mensia-siakan ibadah,
Aku mengaku ada kesatuan jemaah,
Tapi selalu menghina menabur fitnah..
Ya Allah bimbinglah diriku ini,
Ke jalan yang Engkau redhai Ilahi,
Agar aku selamat di duniawi,
Untuk menuju akhirat yang kekal abadi..

Aku mengaku bahawa akulah pejuang jundullah,
Sedangkan akhlakku masih bermasalah,
Aku masih mengamalkan sifat mazmumah,
Hatiku yang penuh dengan keburukan ammarah..

Aku mengaku pembawa agama,
Padahal akulah perosak ibadah,
Kalaulah aku pembawa Islamiyyah,
Tentulah jiwaku berakhlak mahmudah..

Aku mengaku sebagai tentera Allah,
padahal akulah pemecah amanah,
Kalaulah ada iman dan Taqwa di dada,
Tentulah aku malu kepadaNya..

Ampunkanlah dosa-dosaku Tuhan,
Yang banyak melakukan kesilapan,
Aku mengaku bersalah denganMu Tuhan,
Ku harap dosaku diampunkan...

Kerana Engkau Maha Pengampun padaku,
dan juga Maha Penyayang akan hambaMu,
kepadaMu kuberserah diri,
Kuharapkan keredhaan sebagai pejuang di jalanMu...
Oh Tuhan, bimbinglah aku...
                                                                                                                               

Jumaat, 29 Julai 2011

tasykil

Bila anak dara hilang dara..

Mata oh mata,

Segalanya bermula dgn bebola mata,

pandangan mata sungguh berbisa,

Kerna mata badan binasa,

Ini bkn nurkilan org tua-tua,

Dlm Al-Quran sudah cerita,

Apa nak jadi dgn anak muda,

Sampaikan org tua pun dah tak terjaga,

Kalau yg teruna masih tak apa,

Ini anak dara pun terjebak sama,

Ceritanya bermula dgn pandangan pertama,

Si dara berjalan di kaki lima,

Si teruna pandang tak berkedip mata,

Scan habis badan si dia,

Mana idaknya pakai baju seksi gila,

Time itu teruna pun mula nk start,

Mula-mula pegi dekat-dekat,

ngorat punya ngorat last-last dapat,

elok la tu, dua-dua pun jahat,

Bangga la tu dapat awek berbaju ketat.

pakai pula seluar sendat,

Bukan takat singkat,

Bahkan nmpk pusat,

First time dating naik moto berpeluk erat,

sampaikan nak buh dlm raga pun muat,

Buat projek atas moto pun sempat,

nafas si teruna mula naik tersekat-sekat,

tgn meraba mana yg dapat,

Time tu happy la sgt,

mana idaknya dah lama tak buat,

Usah dikisah kalau-kalau org lihat,

janji apa kita nk buat kita buat,

Usah dikesah agama dan adat,

Syaitan mula melompat-lompat,

katanya manusia udah aku jerat,

Si teruna dan dara beraksi hebat,

Tak pernah kenal erti penat,

Selagi tak smpi garisan penamat,

MasyaAllah smpi tayar moto pun pancat,

last2 perut kempis menjadi bulat,

cukup 9 bulan anak luar nikah pun dapat,

maka lahirlah bayi yg tak cukup sifat,

Dibuang merata-rata tempat.

Lupakah kita bakal mati?

Maut itu dah mmg pasti,

Izrail sentiasa ternanti-nanti,

Apa kita nak jawab depan Allah nanti?

Azab kubur lagi,

Bakal kita ditukul dgn besi,

Smpi tenggelam 70 kaki,

Dipatuk ular tak henti-henti,

tak mati-mati,

Kerna mati hanya sekali,

Tetapi seksaannya kekal abadi,

tahankah kita masuk dlm api?

Dibakar, direbus berkali-kali,

dlm keadaan tak hidup tak pula mati,

smpi rentung daging dan isi,

tumbuh balik lagi kena bakar lagi..

insaflah wahai pemuda pemudi

Iman ini bkn dpt dgn goyang kaki,

Iman Yaken perlu dicari,

Iman diasah ikut cara nabi,

Hidupkan dakwah sunnah bawaan nabi,

Supaya Iman tebal mcm sahabi,

Ini syair hafiz kilau yg punya,

Mau copy aku rela,

Ingatlah dakwah ini hanya sanya cara Muhammad yg Allah terima,

Blog dan FB hiburan belaka,

Ayuh kita hidupkan agama,

Supaya agama yg sempurna dtg dlm diri kita,

Dlm kita idamkan syurga,

Ayuh kita bergerak supaya Allah sebarkan hidayah ke seluruh dunia,                      

Khamis, 28 Julai 2011

KASTURI

Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya :
a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith)

Rabu, 27 Julai 2011

HIDUPKU!

 sebaik-baik saat dalam hidupmu,ialah saat-saat di mana engkau merasa dan mngakui keperluanmu,dan kembali kepada adanya kerendahan dirimu...

RENUNGAN

kebaikkan e2 semuanya terhimpun dalam 4 perkara : percakapan,diam,pandangan,gerak.tiap2 percakapan yg tidak dsertai dgan mngingat allah adalah sia2,tiap2 diam yg tdak dsertai dgn memikirkan kbsaran allah adalah leka,tiap2 pandangan yg tidak dsertai pengambilan iktibar adalah lalai,
dn tiap2 gerak yg tdak dsertai dgn perrhambaan adalah kosong,semoga allah merahmati hambanya yg tlah mnjadikan prckapannya sbagai zikir,diamnya sbagai tafakur,pandangannya sbagai iktibar,dan geraknya sbagai perhambaaan,dan daripada lisan serta tangannya manusia mndapat kesejahteraan.

naqol drpd kata2 hikmah saidina ali karramallah huwajhah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini